Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
17.7.2015..

Ljetno izdanje biltena EUROPA info

Objavili smo ljetni broj biltena EUROPA info (38) u kojem možete pročitati više o aktivnostima institucija Europske unije u proteklom razdoblju.

Priča oko grčke krize trenutačno je svakako najvažniji događaj, pa se u ovom broju tom temom bavi naš grčki kolega Vasileios Kotsis.
U sjeni grčke drame gotovo je nezapaženo prošao plan petorice predsjednika (Junckera, Tuska, Dijsselbloema, Draghija i Schulza) za jačanje Europske monetarne unije, objavljen krajem lipnja, u kojem se iznose konkretne mjere kojima EU planira do 2025. godine dovršiti monetarnu uniju.
Južne obale Europske unije zapljuskuju valovi imigranata iz krizama pogođenih područja Afrike i Bliskog Istoka. U tom je kontekstu Komisija u Europskom migracijskom planu objavila strategiju za rješavanje te krize, o čemu piše Mitre Georgiev.
Iz europskih medija prenosimo članak o novoj krizi na pomolu – najavljenom britanskom referendumu o izlasku te zemlje iz Europske unije (Brexit). Prisjećajući se Napoleonovog poraza u bitci kod Waterlooa, francuski Le Monde poziva Britance da ostanu u Europi.
Od novog europskog zakonodavstva izdvajamo skoru direktivu koja će pružiti bolju zaštitu korisnicima putovanja u paket aranžmanima. Također, uskoro će biti i formalno usvojena i objavljena uredba kojom će se dokinuti naplata roaminga unutar Europske unije.
Što se tiče novih zakonodavnih inicijativa, sredinom lipnja Europska komisija predstavila je akcijski plan za temeljitu reformu oporezivanja društava u EU-u. Akcijski plan sadržava niz inicijativa za suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza, osiguravanje održivih prihoda i jačanje jedinstvenog tržišta za poduzeća.
Isto tako, nastavljena je reforma zakonodavstva EU-a u području zaštite osobnih podataka, pa je u lipnju u Vijeću ministara pravosuđa EU-a postignut dogovor o općem pristupu čime je dano zeleno svjetlo za nastavak procesa odlučivanja kako bi se pregovori oko reforme mogli okončati do kraja ove godine.
Od presuda Europskog suda izdvojili smo onu u kojoj je Sud utvrdio da je Program kupnje državnih vrijednosnica (Outright Monetary Transactions- OMT) koji je ESB najavio u rujnu 2012., sukladan s pravom Unije. Sud smatra da se tim programom kupnje državnih vrijednosnica na sekundarnim tržištima ne prekoračuju ESB-ove ovlasti u području monetarne politike i ne povređuje zabrana monetarnog financiranja država članica.
U ovom izdanju donosimo i podlistak posvećen kontroverznom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu poznatijem pod kraticom TTIP i izazovima što ih taj dokument, bude li prihvaćen, stavlja pred države članice Europske unije.
Nadamo se da ćete i u ovom broju pronaći nešto za sebe.

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: