Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
4.4.2011..

Studenti uveli Hrvatsku u Europsku uniju

Na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije "European Law Moot Court", čije je finale održano 1. travnja 2011. pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu pobijedili su studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova pobjeda je od povijesnog značaja za cijelu Europsku uniju, iz dva razloga: prvo, po prvi put u povijesti pobjedu u natjecanju iz europskog prava odnijela je ekipa studenata iz države koja nije članica Europske unije (2005. godine pobijedila je ekipa Harvarda, ali su članovi ekipe bili diplomirani pravnici iz EU na postdiplomskom studiju na Harvardu); i drugo, po prvi puta u povijesti ista je ekipa pobijedila u dvije kategorije natjecanja i osvojila nagrade: Best Team (najbolji tim) u zastupanju stranaka pred Sudom  i Best Advocate General (najbolji nezavisni odvjetnik) koji savjetuje Sud kako presuditi.

Ekipu Pravnog fakulteta u Zagrebu činili su studenti (abecednim redom): Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica), Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski. Studente je za natjecanje pripremala Katedra za europsko javno pravo i trenirao znanstveni novak Filip Kuhta. Supranici u natjecanju bili su članovi 71 studentske ekipe iz Europske unije i čitavog svijeta, a pobjeda u finalu ostvarena je u sučeljavanju s Katholieke Universiteit Leuven (Belgija), Columbia Law School (SAD) te College of Europe, Bruges (Belgija).

Suci na natjecanju su stvarni suci i nezavisni odvjetnici Europskog suda pravde u Luxemburgu: suci Lars Bay Larsen (Danska), Marko Ilešić (Slovenija), Josef Azizi (Austrija), Savvas Papasavvas (Grčka) te nezavisne odvjetnice Juliane Kokott (Njemačka) i Eleanor Sharpston (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Članovi Europskog suda pravde iskazali su oduševljenje znanjem, argumentacijom i govorništvom hrvatskih studenata. Studentima je ponuđen staž u Europskom sudu – u kabinetima sudaca i nezavisnih odvjetnika.
Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta su primili čestitke od profesora s Oxforda, New York University, University of Michigan, University of Edinburgh, European University Institute, Florence, Universität Heidelberg i drugih vrhunski rangiranih sveučilišta. Izvrsnost hrvatskih studenata u području europskog prava bi se mogla pozitivno odraziti na analize kojima se utvrđuje je li Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji. Osobito je bitno naglasiti da se ne radi o slučajnom uspjehu nego o kontinuiranoj kvaliteti – timovi Pravnog fakulteta u Zagrebu su 3 puta u posljednjih 5 godina bili vice-prvaci na ovom natjecanju (2006., 2008. i 2010. godine), a ove godine su dvostruki prvaci.

Više: Pravni fakultet u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: