Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
12.5.2011..

Komisija, Vijeće i CEPS o imigracijskoj politici

U dokumentu o migracijama što ga je javnosti predstavila 4. svibnja 2011. , Komisija daje naznake prijedloga koje planira objaviti u sljedećih nekoliko mjeseci. Cilj je spomenutih inicijativa intenzivirati granične kontrole i upravljanje Schengenskim područjem, te do 2012. godine dovršiti zajednički Europski režim azila. Također je planirano utvrditi dodatne kriterije za dobivanje azila, te po tom pitanju razviti strateški pristup u odnosima s trećim zemljama. Vezano uz francusko-talijanski spor oko Schengenskih pravila, Komisija spominje mogućnost lakše ponovne uspostave graničnih kontrola, u posebnim okolnostima, no o njima bi se odlučivalo na europskoj razini i bile bi vremenski i prostorno ograničene. O tom dokumentu Komisije raspravljalo je Vijeće ministara pravosuđa na sastanku održanom 12. svibnja 2011.

Ovim se pitanjem, posebice mjerama što su ih uvele Francuska i Italija zbog povećanog priliva imigranata iz sjeverne Afrike, bave autori Sergio Carrera, Elspeth Guild, Massimo Merlino i Joanna Parkin u radu pod naslovom A Race against Solidarity - The Schengen Regime and the Franco-Italian Affair što ga je u travnju 2011. objavio Centar za proučavanje europske politike (CEPS). Autori se protive bilo kakvim izmjenama Schengenskog režima.


Više:

 

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: