Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
3.10.2011..

Za bolje odluke pri izboru hrane

Vijeće ministara EU-a prihvatilo je 29. rujna 2011. kompromisni tekst nove Uredbe o informiranju potrošača o hrani. Njezin je cilj obvezati proizvođače hrane da na svojim prehrambenim proizvodima pruže jasne i čitljive inforamcije o sastavu i kakvoći hrane dostupne na europskom tržištu. Nova pravila o označavanju hrane bit će obvezujuća za sve države članice 20 dana nakon objavljivanja teksta uredbe u Službenom listu EU-a, što je predviđeno za kraj studenoga ove godine.

Ovom se uredbom nastoji stvoriti uvjete da potrošači na temelju pruženih im informacija donesu - po njihovo zdravlje - što bolju odluku u pogledu odabira prehrambenih namirnica i proizvoda. Kako bi se to postiglo, uredba propisuje da svaki pakirani prehrambeni proizvod na omotu mora nuditi podatke o energetskoj vrijednosti i količini masnoća,  zasićenih masti, ugljikohidrata, bjenačevina, šećera i soli. Kao opće načelo energetska vrijednost i količine spomenutih sastojaka morat će biti izražene za referentnu količinu od 100 grama ili 100 mililitara proizvoda, a dodatno se mogu naznačiti i vrijednosti za jedan obrok.

Proizvođači hrane mogu koristiti i dodatne izraze ili načine prezentacije podataka sve dok zadovoljavaju stanovite uvjete, primjerice – da ne zavode potrošača na pogrešan zaključak. Svi se elementi prehrambene deklaracije trebaju nalaziti u okviru jednog vidnog polja, iako se neki mogu ponoviti i na drugom istaknutom mjestu na pakiranju.

Više:

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: