Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
4.10.2011..

Razmjena informacija o prometnim prekršajima

Vijeće je nakon postignutog dogovora s Parlamentom, usvojilo tekst Direktive o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima. Države članice imat će dvije godine od dana objavljivanja Direktive u Službenom listu EU da istu implementiraju u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Direktiva za cilj ima ojačati borbu protiv prometnih prekršaja koji značajno ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa, pri čemu je prekogranična razmjena informacija o prekršajima jedan od najznačajnijih čimbenika. Država članica u kojoj se dogodila prometna nezgoda u kojoj je sudjelovalo vozilo registrirano udrugoj državi članici moći će sada identificirati vlasnika vozila i istražiti tko je osobno odgovoran za nezgodu, te tako nametnuti i propisane sankcije.

Također, Direktiva osigurava jednako postupanje prema vozačima bez obzira iz koje države dolaze, a pokriva četiri prometna prekršaja što predstavljaju najčešće uzroke smrti na europskim cestama – prebrzu vožnju, vožnju pod utjecajem alkohola ili droga, ne-korištenje sigurnosnog pojasa i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu. 

Prema podacima iz istraživanja utjecaja što ga je Komisija provela, primjenom mjera iz upravo usvojene Direktive svake bi se godine moglo spasiti do 5000 života.

Više:

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: