Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
3.1.2012..

Početak referendumske kampanje o pristupanju EU

Na konferenciji za novinare održanoj 3. siječnja 2012. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH najavilo je početak referendumske kampanje za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Referendum o tom nesumnjivo najvažnijem nacionalnom pitanju sve od hrvatskog osamostaljenja održat će se 22. siječnja 2012. godine od 7 do 19 sati, a za njegovu je provedbu zaduženo Državno izborno povjerenstvo (www.izbori.hr).

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako će kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji biti temeljena na pet glavnih elementa:

  1. Transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u Europskoj uniji na internetskim stranicama Ministarstva, koji obuhvaćaju svu dokumentaciju u svih 6 godina pregovora.

  2. Uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, te poveznicama na internetske stranice Ministarstva.

  3. Video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima, poljska poruka dobrodošlice i odgovor naših studenata, koje će se objavljivati na 4 nacionalne televizije, 17 lokalnih televizija, te u audio-verziji i na HR-mreži Hrvatskog radija i preko 80 lokalnih radijskih postaja. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

  4. Informativni materijali i brošure koji će biti distribuirani svim kućanstvima („Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji“ u preko 2 milijuna primjeraka), te knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i političkim strankama („Što donosi članstvo u Europskoj uniji“, u 14 000 primjeraka).

  5. Info-telefon „Halo EU!“ (0800 622 622) gdje građani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao osnovnu ideju cijele kampanje ističe ideju da se javnosti pruže sve informacije kako bi građani na temelju točnih podataka mogli donijeti svoju konačnu odluku o tom pitanju.

Unatoč činjenici da je posljednjih više od šest godina - uzmemo li u obzir tek razdoblje od početka pregovora do potpisivanja pristupnog Ugovora - hrvatska javnost bila osuđena na probrane, rijetke, nepotpune, djelomične, često nesuvisle, a u pravilu teško dostupne informacije o Europskoj uniji, sadržaju pregovora ili stajalištima kako Komisije tako i Hrvatske vlade, ovaj iskorak nove Hrvatske vlade ka transparentnosti i otvorenosti u komunikaciji s građanima o tako važnom pitanju kakvo je ono o pristupanju zemlje Europskoj uniji – možemo samo dobrodušno pozdraviti i poželjeti da spremnost na otvorenost i istinsku komunikaciju ne zamre istom nakon održanog referenduma. 

Na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova odsad možete pronaći sljedeće  dokumente:

Osim Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, svoju informacijsku kampanju pod sloganom "Vijedi razmisliti, zar ne?" provodi Delegacija EU u RH, o čemu više saznajte na stranicama Delegacije.

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: