Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
1.3.2012..

SEMDOC - Arhiv dokumenata u području pravosuđa i unutarnjih poslova

Britanska nevladina organizacija Statewatch koja prati rad vlada i stanje građanskih sloboda u EU pokrenula je početkom veljače 2012. jedinstveni online arhiv dokumenata u području pravosuđa i unutarnjih poslova EU. Arhiv obuhvaća više od 4500 službenih dokumenata objavljenih u razdoblju od 1976. do 2000. godine koji daju povijesni pregled razvoja suradnje u pravosuđu i unutarnjim poslovima. Zbirka je jedinstvena s obzirom da službeni javni registri dokumenata institucija Europske unije obuhvaćaju u najvećoj mjeri razdoblje nakon 2000. godine, te sadrže zanemarivo malo povijesnog materijala. 

Arhiv sadrži dokumente tzv. skupine TREVI (Terrorism, Radicalisation and Extremist Violence) što su je 1976. godine osnovale vlade tadašnjih šest država Europske ekonomske zajednice, te dokumente iz razdoblja „europske političke suradnje“ iz 1980-ih godina, kao i dokumente vezane uz pregovore što su doveli do okvira za potpisivanje Schengenskog sporazuma i ugovora iz Maastrichta čime su postavljeni parametri za politiku pravosudne i policijske suradnje tijekom 1990-ih godina.

Arhiv je u cijelosti pretraživ i uključuje acquis u području pravosuđa i unutarnje politike, te zakonodavne prijedloge, dokumente radnih skupina, obavijesti i akcijske planove.

Ravnatelj Statewatch-a, Tony Bunyan ističe kako „ova zbirka predstavlja vrijedan resurs za članove akademske zajednice, novinare, studente i građane koji pokušavaju razumjeti povijesni razvoj politika i vladanja u Europskoj uniji. Također, zbirka baca svjetlo na krucijalno razdoblje u kojem je Europska unija bila mnogo manje otvorena i transparentna no što je to danas…“

Više:

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: