Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
27.3.2012..

O upozorenjima na pakiranjima duhanskih proizvoda

Eurobarometer je u ožujku objavio rezultate istraživanja o drugoj generaciji upozorenja otisnutih na pakiranjima duhanskih proizvoda. Glavni je cilj istraživanja bio utvrditi koja bi od 24 novo-predloženih zdravstvenih upozorenja mogla imati najveći utjecaj na potrošače te na koji bi se način mogao povećati utjecaj što ga spomenuta zdravstvena upozorenja imaju na potrošače. Ispitanici su trebali identificirati upozorenja za koja smatraju da bi pušače potaknula na prestanak pušenja ili barem na razmatranje te odluke, te ona koja u tom smislu smatraju neučinkovitima.

 

 

Više:

 

Većina ispitanika složila se da upozorenja koja sadrže pojmove kao što su rak ili druge teške bolesti smatraju učinkovitima. Također, ispitanici učinkovitima ocjenjuju upozorenja što spominju druge osobe osim pušača (npr. djecu, prijatelje, obitelj), kao i ona što uključuju statistiku (npr. pušenje uzrokuje 9 od 10 slučejeva raka pluća), te na kojima prepoznaju očitu, izravnu vezu upozorenja s posljedicama pušenja (npr. pušenje razara pluća). Četrnaest upozorenja koja - prema ocjeni ispitanika - najučinkovitije utječu na prestanak pušenja, bit će uvrštena u Komisijin zakonodavni prijedlog.

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: