Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
12.3.2012..

Zašto se Poljska protivi klimatskoj politici Europske unije

U članku što ga je sredinom ožujka u poljskoj Gazete Wyborcze objavio, a u engleskom prijevodu preuzeo portal Presseurop.eu, autor Rafał Zasuń iznosi drugačiji pogled na poljski veto na klimatsku politiku Europske unije usmjerenu na smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Na sastanku Vijeća ministara okoliša EU održanom u Bruxellesu 9. ožujka 2012. samo je Poljska izrazila neslaganje i odbila plan smanjenja emisija plinova predložen u dokumentu pod nazivom A Roadmap for moving to a competitive low carbon economy in 2050.

Mnogobrojni partneri i ekološke organizacije Europske unije Poljskoj ne priznaju velik trud koji je ta zemlja uložila u smanjenje emisije ugljičnog dioksida (sa 453 milijuna tona iz 1990. smanjena je na 337 milijuna tona u 2009. godini). Autor smatra kako bi Poljska lako smanjila emisije plinova za 20% - ali ne pomoću europskog sustava trgovanja emisijama ili skupim subvencijama za energiju vjetra, već osuvremenjivanjem elektrana koje bi nastavile raditi na ugljen. Problem vidi u činjenici što se poljski političari ne usude jasno reći da su instrumenti europske klimatske politike neučinkoviti i loše osmišljeni, smatrajući ih očito tabu temom.  

Pravi razlog inzistiranja Europske unije na napuštanju ugljena kao energenta autor nalazi u ekonomskim čimbenicima: klimatske promjene postale su prikladan izgovor za promicanje tehnologija za koje su se neke zapadne zemlje specijalizirale, poput primjerice Danske i Njemačke koje na europskom istoku traže nova tržišta za svoje vjetroelektrane. Premda se Europska unija poziva na to da želi postići neovisnost o fosilnim gorivima vađenim u politički nestabilnim zemljama ili diktaturama, autor smatra da predložena klimatska politika zapravo cilja na to da prisili zemlje istočne Europe da zamijene ugljen plinom ili nuklearnom energijom, što konkretno za Poljsku znači veću ovisnost o ruskom plinu.

Više:

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: