Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
27.4.2012..

Travanjski broj biltena EUROPA info

Objavljen je novi, travanjski broj biltena EUROPA info s vijestima što su obilježile proteklih mjesec dana.

Najvažniji događaj vezan uz odnose Hrvatske i EU u proteklom razdoblju svakako je Komisijin izvještaj o nadzoru priprema za članstvo Hrvatske, o čemu više pročitajte u rubrici EU-HR.

Izdanje Službenog lista EU, L 112 od 24. travnja donosi tekstove dokumenata vezanih za pristupanje Hrvatske u članstvo EU, uključujući pozitivno mišljenje Komisije i Europskog parlamenta, kao i tekst pristupnog Ugovora.

Osim toga, u posebnom izdanju Službenog lista EU objavljeni su na hrvatskom jeziku pravni akti EU u području industrijske politike i unutarnjeg tržišta. Do ulaska zemlje u punopravno članstvo u obliku posebnog izdanja Službenog lista EU bit će objavljeni prijevodi pravnih akata EU u preostalih 19 poglavlja Direktorija važećeg zakonodavstva.

Od tema vezanih uz ekonomsku krizu u Europi izdvajamo članak o recesiji u području eura, načelima funkcioniranja Europskog stabilizacijskog mehanizma te o proračunskom okviru Unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Tu su i osvrti na kontroverze oko bankarskih bonusa te na porast nezaposlenosti u EU.

Od novih zakonodavnih prijedloga izdvojili smo one koji se odnose na pojednostavljivanje postupka registracije automobila u EU, poboljšanje provedbe Direktive o upućenim radnicima te s time povezanim pravom na štrajk, o zaštiti socijalnih prava radnika migranata, i o izmjenama stečajnih propisa.

Jean Monnet Katedra za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu organizirala je od 23. do 28. travnja 2012. u Dubrovniku redoviti napredni seminar iz europskog prava pod nazivom EU Enlargement: Identities, Values and Market na kojem je zapaženo predavanje bilo i ono nezavisne odvjetnice Eleanor Sharpston sa Europskog suda u Luksemburgu.

S druge strane, studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu postigli su još jedan izniman uspjeh na natjecanju Moot Court iz ljudskih prava - a o svemu saznajte više u rubrici Valja znati.

Bilten je dostupan na adresi: http://euinfo.pravo.hr/userfiles/file/Europa%20info%2004-2012%20FIN-zakljucano.pdf

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: