Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
29.9.2012..

Oscilacije u troškovima visokog obrazovanja u EU

Novi izvještaj Europske komisije donosi detaljan pregled školarina i sustava potpore u pojedinim državama članicama Europske unije te ujedno otkriva značajne razlike u cijenama studiranja u europskim državama.
 
Iznosi koje studenti moraju izvojiti za školarinu najviši su u Engleskoj, gdje studenti plaćaju i do 9.000 funta (oko 11.500 eura) na godinu. S druge strane, u devet zemalja školarina se uopće ne naplaćuje. To su Austrija, Cipar, Danska, Finska, Grčka, Malta, Norveška, Škotska i Švedska. U Njemačkoj se studij plaća samo u dvije savezne pokrajine, Bavarskoj te Donjoj Saskoj.
 
Velike su razlike među zemljama i kada se radi o udjelu studenata koji plaćaju naknadu za studiranje. Tako u Belgiji (Flamanska zajednica), Bugarskoj, Češkoj, Engleskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj i Turskoj svi studenti studiraju uz plaćanje pune školarine. U Belgiji (Francuska zajednica), Estoniji, Francuskoj, Italiji, Latviji, Mađarskoj i Rumunjskoj većina plaća, dok u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi i Sloveniji studenti koji plaćaju školarinu čine manjinu.
Za studente koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, cijene školarina su obično više. Samo se u šest zemalja, konkretno u Češkoj, Islandu, Italiji, Lihtenštajnu, Mađarskoj i Norveškoj svi studenti tretiraju na jednak način s obzirom na cijenu školovanja.
 
Oscilacije postoje i po pitanju studentskih kredita, stipendija, subvencija te obiteljskih doplataka i poreznih olakšica za roditelje studenata.
Izvješće je za Europsku komisiju izradila Mreža Eurydice koja se sastoji od 38 nacionalnih jedinica u 34 države koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje. Od sada će se svake godine bilježiti cijene studentskih školarina i potpora kako bi se promjene mogle analizirati.
 
Više: 

 

 

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: