Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
30.9.2012..

Europski parlament ispituje javno mišljenje uoči izbora 2014.

Krajem kolovoza 2012. Europski je parlament objavio rezultate istraživanja javnog mišljenja pod nazivom Two years to go to the 2014 European elections. Dobiveni rezultati govore o rastu povjerenja građana u Europsku uniju. Po prvi puta apsolutna većina ispitanika vjeruje da je članstvo u Uniji dobra stvar. S druge strane, valja istaknuti da velika većina ispitanika još uvijek misli kako se njihov glas ne uzima u obzir na europskoj razini, premda je zamjetan i porast broja onih koji – nasuprot tome – smatraju kako je njihovo mišljenje važno Europskoj uniji.
 
Za Europski parlament je osobito ohrabrujuće što gotovo tri petine ispitanika vjeruje da je glasovanje na izborima za Europski parlament najbolji način da se i njihov glas čuje.
 
Kao glavne sastavnice europskog identiteta ispitani građani ističu vrijednosti demokracije i slobode te zajedničku valutu euro. Također, u odnosu na ranije istraživanje, veći je broj onih koji osjećaju samo nacionalni identitet, a manji je broj onih koji svoj identitet vide i kao nacionalni i kao europski.
 
2013. godina bit će godina europskog građanstva, a ispitanici smatraju da bi se njihov osjećaj povezanosti s europskim građanstvom povećao kada bi postojao usklađen sustav socijalne skrbi, sloboda boravka i primanja mirovine u zemlji po svom izboru, te priznavanje nacionalnih kvalifikacija bez dodatnih ispitivanja.
 
Borbu protiv siromaštva, socijalne isključenosti, krize i nezaposlenosti građani navode kao najvažnije prioritete.
 
Što se tiče znanja o Europskoj uniji - građani znaju vrlo malo o načinu funkcioniranja Unije i njezinih institucija, a više od trećine ispitanih ne može nabrojati niti tri institucije.
 
Upitani o tome koja institucija najbolje predstavlja Uniju, apsolutna većina ispitanika navela je Europski parlament, a iznenađujuće je da četvrtina europljana već zna da će se izbori za EP održati u lipnju 2014. godine.
 
U istraživanju je ispitano i mišljenje građana o jednoj od inovacija što ih omogućuje Lisabonski ugovor – novom načinu biranja predsjednika Europske komisije. Upitani o tome bi li se lakše no sada odazvali izborima za Europski parlament ukoliko bi svaka politička grupacija na europskoj razini, temeljem zajedničkog programa, istaknula i svog kandidata za predsjednika Europske komisije, više od polovice ispitanika ističe da bi se rado odazvalo izborima predviđenim za lipanj 2014. Smatraju da bi im to dalo osjećaj uključenosti, iako neizravne, u izbor predsjednika Europske komisije.
 
Više:
 

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: