Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
12.12.2012..

Bilten EUROPA info - novi broj

Objavljen je posljednji ovogodišnji (dvo)broj biltena EUROPA info u kojem ćete pronaći pregled najvažnijih aktivnosti institucija EU tijekom studenog i prosinca 2012.
 
U rubrici EU vijesti pročitajte više o nedoumicama oko novog europskog proračuna, prioritetima EU za izlazak iz krize, ili o programu rada Europske komisije za 2013. godinu.
 
Želite li saznati kako na aktualna društvena i politička previranja u Europi gledaju pojedini neovisni nacionalni mediji, pozivamo vas da pogledate rubriku Iz europskih medija u kojoj ovaj put donosimo osvrt na stanje francuske ekonomije i njezin odnos s Njemačkom, na problem deložacija u Španjolskoj, ili pak na istraživanje prema čijim je rezultatima rad Europske komisije u prvoj polovici njezina mandata ocijenjen lošim.
 
U posljednje vrijeme Komisija je pokrenula niz zakonodavnih inicijativa i prijedloga, pa smo za vas izdvojili tek neke – primjerice strategiju za reformu obrazovanja u EU, prijedlog za poboljšanje rodne ravnoteže u upravnim odborima europskih tvrtki, kao i prijedlog za oporezivanje financijskih transakcija, a tu je i akcijski plan za automobilsku industriju.
 
U rubrici EU sudska praksa pronaći ćete osvrt na nekoliko presuda – primjerice na onu o pravu boravka u EU za državljane trećih država, ili pitanju diskriminacije temeljem dobi koju je Sud utvrdio kod ranijeg umirovljenja mađarskih sudaca, ili pak o pitanju prava na plaćeni godišnji odmora kada dođe do skraćivanja radnog vremena.
 
Od zanimljivih izvještaja, studija i publikacija, izdavajamo istraživanje Eurobarometera o diskriminaciji, te izvješće Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) o tržištu rada, uvjetima rada i kvaliteti života nakon restrukturiranja tvrtki u EU.
 
Na koncu, u rubrici Valja znati skrećemo vam pozornost na dva vrijedna online izvora informacija. Prvi se odnosi na portal Couples in Europe koji nudi uvid u pravni okvir kojim su regulirana prava bračnih parova ili registriranih zajednica u pojedinim državama članicama EU u slučaju razvoda, posebice u segmentu podjele bračne stečevine ili nasljeđivanja.
Drugi izvor koji ovaj put izdvajamo jest blog Knjižnice Europskog parlamenta koji nudi pregršt kvalitetnih informacijskih pregleda i vodiča vezanih uz politike i pravo EU.
 
Bilten EUROPA info br. 20-21 preuzmite ovdje.

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: