Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
11.12.2012..

Knjižnica Europskog parlementa na blogu

Premda je web stranica Knjižnice Europskog parlamenta dostupna isključivo zastupnicima i osoblju te institucije, ali ne i javnosti, odnedavno je taj nedostatak ublažen uspostavom stranice u formi bloga koju uređuje tim za društvene medije te parlamentarne Knjižnice. 

Premda su materijali koje Knjižnica ondje objavljuje primarno namijenjeni zastupnicima i ostalom osoblju Europskog parlamenta, i mi – vanjski korisnici – možemo pronaći pregršt korisnih sadržaja, od kojih ćemo ovdje istaknuti rubrike Keysources i Briefings.

Keysources donose preglede najznačajnijih izvora informacija o odabranim temama, primjerice o ruralnim područjima u EU, delegiranim i provedbenim aktima, genetski modificiranim organizmima (GMO), statutu Europske fondacije, ili kockanju u Europi, da spomenemo samo neke.

Pod nazivom Briefings kriju se temeljiti pregledi aktualnih tema, pa tako Briefing pod nazivom A first step towards banking union donosi sažet osvrt na tekuća zbivanja u tom segmentu, pregled Komisijinih inicijativa, kao i uloga ostalih relevantnih institucija i dionika, sve s linkovima na izvorne tekstove ili vanjske web stranice. S obzirom da je taj materijal primarno namijenjen internim korisnicima parlamentarne Knjižnice, upozoreni smo da neki linkovi neće raditi ako vode na baze podataka što su dostupne samo unutar Europskog parlamenta.

Bez obzira na to, ovi su sadržaji izuzetno korisni jer na čitljiv način pojašnjavaju često teško razumljive teme. Takav je primjer i tekst koji objašnjava način donošenja odluka poznat pod nazivom komitologija – u kojemu na vrlo pitak i jednostavan način korisnik može pročitati (i razumjeti) o čemu se tu zapravo radi.

Linkovi na Keysources i Briefings nisu jasno uočljivi unutar glavnoj menija, pa se čini da je najjednostavnije pristupiti im kroz oblak tagova (tag cloud) dostupan s desne strane bloga.

Unatoč manjim nedostacima – spomenimo da se pod What we do i How we do it ne nalazi nikakav relevantan sadržaj – ovaj je blog izuzetno koristan jer nudi odličan pregled izvora informacija o širokom spektru tema. Nadamo se da su i sami europarlementarci svjesni kvalitete servisa što im je na raspolaganju.

Više:

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: