Europski dokumentacijski centar dio je informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama Europske unije
Pravni fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
26.2.2014.

Direktiva o duhanskim proizvodima

Naslov Direktiva o duhanskim proizvodima
Autori
  • Europski parlament
Datum izdanja 26.2.2014..
URL http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubR...
Dodatni izvor Direktiva o duhanu
Napomena Europski je parlament 26. veljače 2014. s 514 glasova za, 66 protiv i 58 suzdržanih podržao zakonodavni prijedlog za izmjenu Direktive o duhanskim proizvodima. Usvojenim izmjenama želi se duhanske proizvode učiniti manje privlačnima mladima, a svaka kutija cigareta trebala bi imati natpise s upozorenjem o njihovoj štetnosti pri čemu bi ta upozorenja prekrivala 65 % površine kutije za razliku od trenutačnih 30 % površine koju pokriva upozorenje. Pakiranja s manje od 20 cigareta – koja su jeftinija i dostupnija djeci – bila bi zabranjena.

Upotreba elektroničkih cigareta trebala bi se regulirati kao medicinski proizvod, ali samo u slučaju kada se može dokazati da uporaba e-cigarete može pomoći u odvikavanju od pušenja, dok bi se u suprotonom tretirala kao duhanski proizvod. U tom slučaju proizvod ne može sadržavati više od 20mg /ml nikotina. I e-cigarete će morati nositi natpise upozorenja, biti sigurne za djecu i konačno, proizvod će biti podložan istim ograničenjima za oglašavanje kao i duhanski proizvodi.

Zastupnici u Europskom parlamentu zabranili bi arome u cigaretama i duhanu za motanje koji cigarete čine još atraktivnijima jer im daju karakterističan okus. Mentol cigarete bi od 2020. godine bile zabranjene. Arome bi bile dozvoljene za vodene lule.
Pojedini aditivi, koji su posebno štetni po zdravlje, bili bi također zabranjeni, osim aditiva bitnih za proizvodnju duhana, poput šećera.
Teme
  • 12.3. Oglašavanje
  • 12.5. Etiketiranje
Vrsta izvora
  • Europska unija
Tip izvora
  • Dokumenti iz zakonodavnog procesa
Predmetnice
  • duhanski proizvodi
  • oglašavanje
  • zaštita potrošača
Geo. indikatori
  • Europska unija

Sveučilište u Zagrebu
Pravni fakultet 
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb
T: 01/ 45 64 309 ; 01/ 48 30 596
F: 01/ 45 64 030
E: dekanat@pravo.hr 
W: http://www.pravo.unizg.hr/

Knjižnica Pravnog fakulteta u Zagrebu
Europski dokumentacijski centar - EDC
Trg maršala Tita 14/I, Zagreb

T: 01/ 45 64 314

E: eu-info@pravo.hr

W: www.euinfo.pravo.hr

Copyright © 2011 - Informacijski centar za europsko pravo 'EU i' | Sva prava pridržana
Site by idoneus d.o.o.
Pretraga euinfo.pravo.hr: